MTS van Elst

Bijna dertig jaar geleden namen de broers het familiebedrijf van hun vader over en hebben zich toegelegd op de kersenteelt. Maatschap MTS van Elst is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste kersenproducenten van de Betuwe. Het 33 hectare grote landgoed is in het voorjaar wit van de kersenbloesems.

In het familiebedrijf zijn er door de jaren heen veel innovaties toegepast om perfecte kersen te telen. Kersenrassen als de frisse Samba, de zoete Merchant en de aromatische en dieppaarse Kordia. Elke week is er een andere soort rijp.

Historie

De kersenteelt in de Marspolder van Lienden: tot aan de jaren negentig werd dit gebied gedomineerd door prachtige kersen hoogstamboomgaarden.  Vroeger werkten hele gezinnen in de kersentijd om een extra centje te verdienen. De mannen  klommen op de lange ladders de hoge kersenbomen in. De jeugd verjaagde de spreeuwen met ratels en de vrouwen en meisjes sorteerden de kersen op de dis, een lange tafel. Soms werd er ook gekeerd met een carbidkanon in de boomgaard.

De kersenteelt in de Betuwe is in de loop van de tijd veranderd. Hoogstambomen maakten plaats voor laagstam aanplanten met nieuwe kersenrassen die groter, zoeter en voller van smaak zijn dan de traditionelere soorten. Laagstam boomgaarden kunnen worden beschermd  tegen vogels. Ook zijn de kersen makkelijk met een overkapping tegen regen te beschermen.


video overlay

Bekijk de video over ons bedrijf